Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δεν διαπραγματευόμαστε τα δεδουλευμένα μας. Έναρξη κινητοποιήσεων στα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας.

Κέρκυρα 08/6/2015



Μπορεί η υπομονή να έχει όρια, όμως και αυτή κάποτε εξαντλείται. Παρά της βαρύγδουπες ανακοινώσεις του υπουργείου περί εξόφλησης των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών, φαίνεται πως για το υπουργείο υγείας οι ιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ιατροί Β’ κατηγορίας.  Έτσι συνεχίζουν για έκτο συνεχόμενο μήνα να παραμένουν απλήρωτοι για το (ούτως ή άλλως κακοπληρωμένο) εφημεριακό έργο. 
 Το ζήτημα είναι όμως πως δε διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε καν φως στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή και του υποδιοικητή της 6ης Υ.Πε. στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, προ 20ημέρου στους εκπροσώπους της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και σε πληθώρα διευθυντών Κέντρων υγείας της Ηπείρου και της Κέρκυρας, ότι πρέπει τα κέντρα υγεία να εφημερεύουν με ασφαλή τρόπο δηλαδή με 2 ιατρούς, φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν όταν φτάνουμε στην αποπληρωμή. 
Έτσι εδώ και 7 ημέρες η 6η υγειονομική περιφέρεια αρέσκεται να αποστέλλει συνεχώς έγγραφα απαιτώντας από τους διευθυντές των κέντρων υγείας, την περικοπή των ήδη δεδουλευμένων και εγκεκριμένων από την ίδια εφημεριών, σύμφωνα με προκαθορισμένα από την ίδια ποσά τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κατά 30%... Να τονίζουμε εδώ ότι η υπέρβαση ανά κέντρο υγείας στην Κέρκυρα παρά τη μείωση αυτή σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται μόλις στο 6% μεσοσταθμικά.
Σε αντίθετη περίπτωση η υγειονομική περιφέρεια απειλεί με την μη έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών (ούτε δηλαδή εντός του Ιουνίου) και ενώ θα εισερχόμαστε στον έβδομο μήνα απλήρωτης εργασίας . Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν, αλλά ούτε οφείλουν να περικόψουν δεδουλευμένες ώρες εργασίας. 

Η γενική τους συνέλευση των ιατρών των τριών Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας σήμερα 08/6/2015 στο ΚΥ Αγίου Μάρκου αποφάσισε:
- Την αποστολή των προγραμμάτων εφημέρευσης όπως αυτά πραγματοποιήθηκαν χωρίς περικοπές δεδουλευμένων από τους ίδιους. 
- Πως σε περίπτωση που η διοίκηση της 6ης Υ.Πε. πραγματοποιήσει την απειλή της μη αποπληρωμής των δεδουλευμένων 6 μηνών εντός του Ιουνίου, θα ασκήσουν από τη Δευτέρα 29/6/2015 το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. 
- Την δικαστική (αστική και ποινική) διεκδίκηση μαζί με τους νοσοκομειακούς ιατρούς των ήδη περικοπέντων ποσών από τις εφημερίες του Μαρτίου 2014, του Δεκεμβρίου 2014, του Ιανουαρίου 2015 από τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς και το πιθανό ποσό περικοπής που θα αποφασίσει πιθανά για τους πρώτους μήνες του 2015 η υγειονομική περιφέρεια σε περίπτωση μερικής αποπληρωμής των ιατρών των κέντρων υγείας.

Ως ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας καλούμε τους υπεύθυνους της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας (και πρώην συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των νοσοκομειακών ιατρών), να θυμηθούν ότι σε ένα διαλυμένο σύστημα υγείας το ελάχιστο που οφείλεται στους εργαζομένους του, αυτούς δηλαδή που το στηρίζουν από τη πλήρη κατάρρευση, είναι η αποπληρωμή των δεδουλευμένων και όχι οι εκβιασμοί και οι απειλές. Τους καλούμε να επανεξετάσουν τη στάση τους ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην οποία χαμένοι θα βγουν πρώτιστα οι ασθενείς, αλλά και στη συνέχεια δικαστικά και οι ίδιοι καθώς αναφερόμαστε σε δεδουλευμένα. Τους καλούμε να θυμηθούν το σημαντικότερο ότι αυτοί που διεκδικούν δεδουλευμένα είναι οι ιατροί που θέλουν να ζουν από το μισθό τους και όχι από την παραοικονομία της υγείας. Ένα μισθό που στα χρόνια του μνημονίου έχει περικοπεί κατά 45% (πρώτοι στην απομείωση μεταξύ όλων των δημοσίων υπαλλήλων) και  για αυτό το λόγο και έχουν ανάγκη την εφημεριακή αποζημίωση για τις βασικές τους ανάγκες..

Τους καλούμε να εφαρμόσουν όσα οι ίδιοι τόσα χρόνια πρέσβευαν, αλλά και όσα προ 20ημέρου ως διοίκηση της 6ης Υ.Πε ζητούσαν, Την ασφαλή εφημέρευση στα κέντρα υγείας. Τη στήριξη δηλαδή του βασικού πυλώνα της δημόσιας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
        

                                                                                                  Ένωση ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.