Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ενημερωση προς 6η ΥΠΕ

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Προς 6η Υ.Πε
(Υπ’όψην         - κ.Κωστακιώτη
- κ.Γιαννόπουλου)
Κέρκυρα 25/6/2015
Θέμα: Αποπληρωμή εφημεριών

Οι γιατροί στα ΚΥ της Κέρκυρας σε γενική τους συνέλευση, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από τις αρχές Ιουνίου, είχαν αποφασίσει από Δευτέρα 29/6 την έναρξη επίσχεσης εργασίας σε περίπτωση μη αποπληρωμής των δεδουλευμένων, εάν δεν υπάρξει καμιά δέσμευση για το χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής των εφημεριών. Μάλιστα το γραφείο προσωπικού του ΓΝΚ στο μεσοδιάστημα αναφέρεται προφορικά σε οριζόντια περικοπή για όλη την 6η ΥΠΕ, καθώς δεν είναι δυνατό να γίνει μεμονωμένα περικοπή σε κάθε ΚΥ ξεχωριστά. Αυτό όπως μας έγινε γνωστό θα γίνει επειδή, τα δεδουλευμένα πρέπει πρώτα να περαστούν ως έχουν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (ώστε να φαίνεται το ποσό των δεδουλευμένων στην ΗΔΙΚΑ) και στη συνέχεια να γίνει η περικοπή. Δεδομένου όμως ότι όλα τα ΚΥ της 6ης ΥΠΕ στην ΗΔΙΚΑ είναι σε ενιαία βάση, μας ενημέρωσαν πως η περικοπή θα είναι μάλλον οριζόντια για όλη την 6η ΥΠΕ..

Σε χτεσινή μάλιστα ανακοίνωση της τριμελούς επιτροπής των ΚΥ της Αχαΐας (ΕΙΝΑ) που είχε συνάντηση με τον κ.Κωστακιώτη επιβεβαιώνονται τα ανωτέρω
- Επιβεβαιώνονται δηλαδή οι φόβοι για ποσοστό περικοπής 30% όταν η υπέρβαση στα ΚΥ της Κέρκυρας δεν υπερβαίνει το 8-10% κατά μέσο όρο από το πλαφόν που είχε ορίσει η προηγούμενη διοικηση της 6ης ΥΠΕ.,
- Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η περικοπή αυτή του 1/3 των δεδουλευμένων στην αποπληρωμή αφορά μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ ήδη βαίνουμε στον Ιούλιο, χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση αποπληρωμής για τους επόμενους μήνες.
- Αναφέρεται τέλος ως πιθανή ημερομηνία αποπληρωμής η 7 ή 27 Ιουλίου.

Όλα αυτά όταν τις προηγούμενες ημέρες  υπήρξε δέσμευση του υπουργού Υγείας τις προηγούμενες ημέρες για αποπληρωμή εντός του Ιουνίου. Ταυτόχρονα έχουμε γνώση πως για να γίνει αποπληρωμή έστω εντός του Ιουλίου πρέπει εντός του επόμενου 15ημέρου:
α) να τελειώσει η αποστολή από όλα τα νοσοκομεία των εκκαθαρισμένων εφημεριών (που επί του παρόντος βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο (μόλις 6/31 νοσοκομεία σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑ έχουν αποστείλει προγράμματα εκκαθαρισμένα) και
β)να αποσταλούν προς έγκριση..

Όπως όμως καταλαβαίνετε όλα αυτά δεν καθησυχάζουν κανένα γιατρό στα ΚΥ της Κέρκυρας, ενώ οι φήμες διασπείρονται από κάθε σχετικό και άσχετο και έτσι  μόνη λύση φαίνεται πως είναι η έναρξη επίσχεσης...

Σας ζητάμε σε κλίμα καλής συνεργασίας την οποία προσδοκούμε από τη νέα διοίκηση της περιφέρειας, να μας δώσετε έγκαιρα σαφείς δεσμεύσεις:
-                          για την ημερομηνία αποπληρωμής των εφημεριών του πρώτου τριμήνου καθώς και
-                          το ποσοστό πιθανής οριζόντιας περικοπής σε αυτό το ποσό.
Ταυτόχρονα θα θέλαμε υπεύθυνα να ενημερωθούμε για το τι θα γίνει για τους επόμενους μήνες. Είναι προφανές ότι θα προκύψει ζήτημα με άρνηση εφημέρευσης γιατρών στους επόμενους μήνες, που θα δούνε να περικόπτονται τεράστια ποσά δεδουλευμένων (περίπου 300-500 ευρώ κατ’ άτομο, μόνο για το πρωτο τρίμηνο)

Έτσι ώστε για  να σταματήσουν οι φήμες και εμείς να ενημερώσουμε αξιόπιστα τους γιατρούς ώστε  για να αποφευχθεί μια πιθανή αναστάτωση που θα μεταφερθεί στην τοπική κοινωνία.
Για το λόγο αυτό άλλωστε σας ζητάμε συνάντηση έστω και στην Πάτρα ώστε να υπάρξει προσέγγιση και συνεργασία.

Σας ευχαριστούμε
Για την ΕΓΕΣΥ Κέρκυρας
Οι υπεύθυνοι για την ΠΦΥ

Φοιβος Κακαβίτσας                                                                Ζούπας Σπύρος

Αντιπρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ                                                          Ταμίας ΕΓΕΣΥΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.