Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Πλήρη αποδυνάμωση των κέντρων υγείας και της περίθαλψης στην περιφέρεια προτείνει στην 6η υγειονομική περιφέρεια ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Κέρκυρας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                         
Πλήρη αποδυνάμωση των κέντρων υγείας και της περίθαλψης στην περιφέρεια προτείνει στην 6η υγειονομική περιφέρεια ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Κέρκυρας

              Με τις τελευταίες δηλώσεις του και ύστερα από την πίεση μας και τη δημοσιότητα που δόθηκε, φαίνεται πως ο διοικητής κατόρθωσε το ακατόρθωτο όπως ο ίδιος υποστήριζε λίγες μέρες νωρίτερα.  Δοθήκαν όπως ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα 2 θέσεις επικουρικών ιατρών από το υπουργείο, φτάνοντας συνολικά τις 5 (από 2 αρχικά). Το αποτέλεσμα βέβαια απέχει ακόμα πολύ σε σχέση με αυτό που έχουν επιτύχει άλλες περιοχές όπως έχουμε προαναφέρει, αλλά αναμένουμε να δούμε το πότε θα προκηρυχθούν κιόλας. Αυτό αποδεικνύει βέβαια και το πόσο απλό ήταν να υπάρξει εγκαίρως πίεση από τον ίδιο, για να δοθούν οι θέσεις εξ αρχής ώστε να υπάρχει κάλυψη μέσα το καλοκαίρι, πιέζοντας στη συνέχεια για ακόμα περισσότερες.

Επανερχόμαστε όμως καθώς μόλις προ 3ημέρου ανακαλύψαμε πως σε έγγραφο του την 27/5 προς την 6η Υγειονομική περιφέρεια, ο διοικητής του ΓΝ Κερκύρας προτείνει την πλήρη αποδυνάμωση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στην περιφέρεια του νησιού.
Ζητώντας τη τρίμηνη κατ’ αρχή μετακίνηση σε πλήρες ωράριο τριών γενικών ιατρών και με δείγματα εμπάθειας και ρεβανσισμού από μόνο 2 από τα 4 κέντρα υγείας του νησιού (αυτά της βόρειας Κέρκυρας), μιας και οι γιατροί αυτών των κέντρων υγείας έχουν κινηθεί νομικά εναντίον των αποφάσεων του για τη πρακτική των παράνομων μετακινήσεων που έχει ξεκινήσει ο ίδιος εδώ και 3 χρόνια.
Ερχόμενος μπροστά στο αδιέξοδο των επιλογών που ο ίδιος δημιούργησε με την μετακίνηση των διορισμένων από το κράτος ιατρών του τμήματος επειγόντων, σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, έρχεται τώρα να ζητήσει από την Υγειονομική περιφέρεια (μιας και έμαθε πως πλέον δε μπορεί να το κάνει ο ίδιος, μόνος του) γιατρούς που δεν έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση επειγόντων να στελεχώσουν το τμήμα αυτό όπως ορίζει ο νόμος, όχι μόνο σε εφημερίες αλλά κατά το πρωινό ωράριο.

Η πρόταση του διοικητή του νοσοκομείου για κάλυψη εφημεριών και μετακίνηση 3 γενικών ιατρών στο νοσοκομείο φανερώνει την πλήρη αποτυχία του ως διοικητή, εφόσον μετά από τόσα έτη στη διοίκηση του νοσοκομείου:
·                     επιχειρεί κάλυψη όλων των εφημεριών ενός κύριου τμήματος του νοσοκομείου με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από άλλες υπηρεσίες (εκτός της δικής του αρμοδιότητας) που ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
·                     επιχειρεί να καλύψει και την ακόμα και την τακτική λειτουργία του τμήματος αυτού κατά 100%  με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από άλλες υπηρεσίες που ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
·                     αποκαλύπτει ότι ουδέποτε κατά τα χρόνια της θητείας του  ενεργοποίησε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για τη στελέχωση του τμήματος αυτού, μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια στελέχωσης του προ 5ετίας
·                     ο ίδιος προφανώς θεωρεί το τμήμα αυτό υποδεέστερης σημασίας, καθώς μετακίνησε τους δύο διορισμένους από το υπουργείο ειδικευμένους σε επείγοντα ιατρούς από το τμήμα αυτό σε άλλα τμήματα.
·                     θεωρεί ότι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να παρέχεται από το νοσοκομείο, άποψη που διεθνώς έχει εγκαταλειφθεί
·                     αδιαφορεί για την επίσημη πολιτική του υπουργείου που επιθυμεί διαχωρισμό και διοικητική ανεξαρτητοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (με τη μορφή ΠΕΔΥ) από τη δευτεροβάθμια (Νοσοκομεία)
·                     δίνει το λάθος μήνυμα ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να απευθύνεται ο πολίτης στο νοσοκομείο, αφού εκεί θα βρίσκει πλέον τον γιατρό του και όχι στην κοινότητα
·                     αδιαφορεί για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τις οργανωμένες για αυτό το σκοπό μονάδες (ΚΥ και ΠΙ), καθώς ο ίδιος δεν είναι πλέον υπεύθυνος για αυτές και τα προβλήματά τους
Σημειώνουμε ότι ο ίδιος δεν ζήτησε ούτε καν επικουρικούς γιατρούς για το τμήμα επειγόντων από το υπουργείο στις πρόσφατες προκηρύξεις.
Σημειώνουμε ότι στο νοσοκομείο δεν προβλέπονται θέσεις γενικών ιατρών, ακριβώς λόγω της αναρμοδιότητας τους στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και δει στην επείγουσα.
Σημειώνουμε ότι η πρακτική του να βάζεις στο τμήμα επειγόντων ενός νοσοκομείου γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας, δύναται να εγκυμονεί κινδύνους για τους προσερχόμενους πολίτες της Κέρκυρας και τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν περίθαλψη επειγόντων νοσοκομείου από ιατρούς που δεν έχουν γνώσεις επείγουσας νοσοκομειακής ιατρικής.
Σημειώνουμε πως η πρακτική ακόμα και των μετακινήσεων για εφημέρευση στο νοσοκομείο προκαλούσε ήδη κινδύνους για τους κατοίκους της περιφέρειας καθώς για παράδειγμα το ΚΥ του Αγίου Μάρκου εφημέρευε με μόνο έναν γιατρό. Πόσο μάλλον τώρα που θα τον στερείται επί μονίμου βάσεως.
Σημειώνουμε πως η προτεινόμενη αυτή πρακτική αυτή θα αφήσει τα κέντρα υγείας χωρίς το απαραίτητο δυναμικό, μέσα μάλιστα στη θερινή περίοδο και θα πλήξει υγειονομικά την τουριστικά πολυπληθή βόρεια Κέρκυρα.
Σημειώνουμε με τέτοιες προτάσεις, ασθενείς θα χάσουν για μεγάλο διάστημα τον γιατρό που τους ρυθμίζει τη πίεση, το ζάχαρο, τη χοληστερίνη και όλα τα χρόνια νοσήματα, οδηγώντας τους ή σε ιδιώτες ή στα επείγοντα του νοσοκομείου ως οξέα περιστατικά (δεδομένου του ότι θα μείνουν αρρύθμιστοι).
Σημειώνουμε πως με την πρακτική αυτή θα ξαναρχίσουν πάλι οι ουρές στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία από τους ηλικιωμένους ασθενείς που θα ξεροσταλιάζουν από τα ξημερώματα, για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.
Σημειώνουμε τέλος ότι οι μπακαλίστικες λογικές του διοικητή (όπως διατυπώθηκαν σε πρόσφατες συνεντεύξεις του) όπως ότι, είναι 12 γιατροί εκεί, ας κάνουν κανα-δυο εφημερίες και εδώ, (άσχετα με το αν στη πράξη αυτό είναι δυνατό βάσει ειδικότητας και νόμων), δε χωράνε στην υγεία και ειδικά στα επείγοντα περιστατικά.

Η μετακίνηση αυτή που ζητάει ο διοικητής του νοσοκομείου  κ. Γρηγορόπουλος από την υγειονομική περιφέρεια είναι παράνομη καθώς εμπίπτει σε πλήθος νομικών σκοπέλων. Είναι σαφές πως θα κινηθούμε πλέον νομικά και εναντίων κάθε υπευθύνου που θα συμμετέχει σε μια τέτοια απόφαση. Καλούμε όμως πέρα από τις νομικές συνέπειες, τους διορισμένους υπεύθυνους της υγειονομικής περιφέρειας να σταθμίσουν την δεδηλωμένη (τουλάχιστον στα λόγια) πρόθεση του υπουργού υγείας να στηρίξει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι σε εντίθεση με τις πράξεις του διοικητή του ΓΝ Κέρκυρας..

Είναι όμως επίσης προφανές ότι μπροστά σε έναν διοικητή που έχει αποδείξει περίτρανα πλέον ότι αδιαφορεί για τη περιφέρεια του νησιού αλλά και για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και ενδιαφέρεται μόνο για τους αριθμούς του νοσοκομείου που ο ίδιος διοικεί, δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο. Είναι οι τοπικές κοινωνίες οι πρώτες που πρέπει να αντιδράσουν πρωτίστως σε τέτοιες πρακτικές και τις καλούμε να το πράξουν.

Ως ένωση γιατρών του ΕΣΥ, θα στηρίξουμε τα μέλη μας που αναγκάζονται 3 χρόνια τώρα να υπομένουν παράνομες μετακινήσεις, εξαιτίας της ανικανότητας στελέχωσης από τον διοικητή του πιο νευραλγικού τμήματος του νοσοκομείου. Για το λόγο αυτό θα προτείνουμε άμεσα κινητοποιήσεις ειδικά για τους ιατρούς της περιφέρειας του νησιού που πλήττονται.

Το Δ.Σ. της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.