Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου: Συμμετοχή της ΕΓΕΣΥΚ στη συνάντηση για την ΠΦΥ που διοργάνωσε η ΟΕΝΓΕ με τον υπ. υγείας. κ.Ξανθό στις 27/11/15



Κέρκυρα 03/12/2015


Η ΕΓΕΣΥΚ έλαβε μέρος στη συνάντηση που διοργάνωσε η ΟΕΝΓΕ με τον υπ. Υγείας κ. Ξανθό την Παρασκευή 27/11/2015 στην Αθήνα για τα προβλήματα της ΠΦΥ.

Στη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν την ΠΦΥ στο νομό μας αλλά και γενικότερα, δηλαδή:
1) Απολύσεις των νέων γενικών ιατρών (7 στην Κέρκυρα μέσα στο 2016)
2) Εμπλοκή πρωτοβάθμιας με τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (μετακινήσεις προσωπικού) σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού. Ζητήθηκε το ακριβές πλαίσιο.
3) Λειτουργία των ΠΕΔΥ σε 14ωρη η 24ωρη βάση.
4) Αποπληρωμή δεδουλευμένων δευτέρου εξαμήνου 2015, περικοπές δεδουλευμένων εφημεριών έως 40% και πιθανότητες αποπληρωμής.
5) Προμήθειες υλικού και διαχείρηση στα ΚΥ μετά την εφαρμογή του νόμου Βορίδη για την ανεξαρτησία της ΠΦΥ.
5) Τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό του 2016 για την ΠΦΥ.

Για το πρώτο ζήτημα δόθηκε η απάντηση ότι την επόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ που θα καθορίζει επιτέλους το πλαίσιο για την μονιμοποίηση όσον γενικών ιατρών έμειναν ξεκρέμαστοι μετά την 22/12/2014 όπου προβλέφθηκε η μονιμοποίηση όλων των γιατρών του ΕΣΥ εκτός των ΓΙ.
Για το δεύτερο απαντήθηκε ότι είναι ειλημμένη απόφαση από το υπουργείο η εμπλοκή των γιατρών της ΠΦΥ και των ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη υπ. απόφαση για τον τρόπο εμπλοκής της κάθε ειδικότητας ανάλογα με τις δυνατότητες της.
Για τη λειτουργία των ΠΕΔΥ σε εφημεριακό καθεστώς ζητήθηκε η λειτουργία του ΠΕΔΥ και στην Κέρκυρα σε διευρυμένο ωράριο, χωρίς όμως να υπάρξει δέσμευση.
Εκφράστηκε επίσης από τον υπουργό απορία για τον λόγο για τον οποίο τα ΚΥ προχωρούν σε προμήθειες όταν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση παράτασης των προμηθειών μέσω των νοσοκομείων ως το τέλος του 2015.
Όσον αφορά την αποπληρωμή των δεδουλευμένων δεν δόθηκε καμιά πειστική απάντηση ειδικά για τις περικοπές των εφημεριών που ανάλογα το ΚΥ φτάνουν το 40%. Δε δόθηκε καμιά πειστική απάντηση για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΥ ανάλογα με το κονδύλιο, όπως επίσης δεδομένου του πιεστικού χρονοδιαγράμματος υπήρξε ασάφεια για τον χρόνο αποπληρωμής των εφημεριών του 2ου εξαμήνου, ειδικά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου μήνες για τους οποίους δεν έχει ακόμα δοθεί κονδύλιο.

Είναι προφανές ότι πέραν του ζητήματος της μονιμοποίησης των νέων γενικών γιατρών που είναι κάτι το αυτονόητο καθώς ίσχυε έως πέρυσι και ισχύει για όλους τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ, σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα ως ΕΓΕΣΥ Κέρκυρας θεωρούμε ότι με τις απαντήσεις αυτές επιβεβαιωνόμαστε για ακόμα μια φορά σε σχέση με τα αποτελέσματα της διαχείρισης μια μνημονιακής μίζερης λογικής. Το ζητούμενο για το υπουργείο προφανώς είναι να μπορέσει να πιέσει ακόμα περισσότερο το ήδη πιεσμένο προσωπικό της ΠΦΥ για να μπαλώσει τις τρύπες, αντί να προχωρήσει σε αξιοπρεπή στελέχωση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας.

Η απόφαση για προσλήψεις προσωπικού που προχωράει, έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι δεν αφορά την ΠΦΥ, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η ασάφεια για την απόδοση των δεδουλευμένων μας και το προφανές αλαλούμ για τη διαδικασία των προμηθειών μόνο απορίες προκαλεί για τη λειτουργία του υπουργείου και των ΥΠΕ. Ειδικά για την χαώδη 6η ΥΠΕ όπου επιβεβαιώθηκε το μόνιμο πρόβλημα στις διοικητικές υπηρεσίες, αναφέρθηκε αόριστα ότι υπάρχει η πρόθεση επαναφοράς των ΥΠΕ ανά διοικητική περιφέρεια χωρίς όμως σαφές χρονοδιάγραμμα.
Απέναντι σε όλα αυτά είναι σαφές ότι για τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό της ΠΦΥ μόνο ένας δρόμος υπάρχει εφόσον δεν θέλουν να μείνουν οι παρειές ενός συστήματος που θα τους καλεί να βουλώνουν τις τρύπες και τα κενά και εφόσον θέλουν να δουν αποπληρωμές στα δεδουλευμένα τους. Ο δρόμος του αγώνα. Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις στα ΚΥ και το ΠΕΔΥ της πόλης με στόχο την έναρξη κινητοποιήσεων για την προάσπιση της δημόσια πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥ Κερκύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.