Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Θέμα: Καταγγελία σε σχέση με τη συνέλευση των υπευθύνων του νοσοκομείου Κέρκυρας για το θέμα των ΤΕΠ



Κέρκυρα 28/6/2015

Στις 24/8 έγινε συνάντηση που συγκάλεσε ο διοικητής του νοσοκομείου, μετά από έγγραφο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ για το θέμα του ΤΕΠ του νοσοκομείου Κέρκυρας. Θυμίζουμε ότι το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ προήρθε μετά από την αντίδραση της ΕΓΕΣΥ Κέρκυρας στις επιχειρούμενες από τη διοίκηση εφημερίες τομέα για του ειδικευόμενους του χειρουργικού τμήματος.
Στη συνάντηση παρουσία εκπρόσωπου της ένωσης γιατρών ΕΣΥ ετέθη το ζήτημα επαναφοράς των γενικών γιατρών στα ΤΕΠ πρόταση την οποία η εκπρόσωπος δεν αποδέχθηκε αλλά αντιπρότεινε τις πάγιες θέσεις για τη στελέχωση αυτόνομου ΤΕΠ με τους γιατρούς που έχουν διοριστεί για το σκοπό αυτό.

Είναι σαφές πως σαν ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας έχουμε σαφή θέση ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Θεωρούμε αυτονόητο το διαχωρισμό της πρωτοβάθμιας από τη νοσοκομειακή φροντίδα. Έχουμε σταθεί αλληλέγγυοι τόσο στους αγώνες των γενικών ιατρών των ΚΥ τόσο συνδικαλιστικά, αλλά και σε νομικό κομμάτι στις δικαστικές διαμάχες που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΥΠΕ, που επί καιρό αυταρχικά προσυπέγραφε στα τυφλά της αποφάσεις του διοικητή για μετακινήσεις γενικών ιατρών, σταμάτησε τις μετακινήσεις αυτές όταν διαπίστωσε (μετά από καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ, της Ένωσης γενικής ιατρικής, του ΙΣ Κέρκυρας και της ΕΓΕΣΥ Κέρκυρας) των αριθμό των υπηρετούντων παθολόγων στο νοσοκομείο αποφάσισε τη διακοπή της μετακίνησης από τα ΚΥ.
Θυμίζουμε επίσης πως:
1) Στο ΓΝ Κέρκυρας έχουν προσληφθεί επί του παρόντος 3 γιατροί για τη στελέχωση του ΤΕΠ (1 μόνιμος ορθοπεδικός, 1 χειρουργός και 1 παθολόγος). Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας εδώ και χρόνια η διοίκηση αρνείται να τους επαναφέρει στο ΤΕΠ ώστε να διασφαλιστεί η κατ’ αρχή λειτουργία του και να σταματήσει η χρόνια δυσλειτουργία.
2) Ο νόμος για τη στελέχωση του ΤΕΠ ορίζει σαφώς τις ειδικότητες που μπορούν να εργαστούν σε αυτό.(Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί , ειδικότητες για τις οποίες δεν απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση). Ορίζει σαφώς πως ελλείψει αυτών των ειδικοτήτων πρέπει να γίνει αναζήτηση εντός του νοσοκομείου των ιατρών που μπορούν να στελεχώσουν  το τμήμα.
3) Στο οργανόγραμμα του ΓΝ Κέρκυρας παρότι προβλέπεται ΤΕΠ, δεν προβλέπεται καμιά θέση γενικού ιατρού
4) Πως οι γενικοί ιατροί βάση νόμου για να μπορέσουν να εργαστούν στο ΤΕΠ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις αποδεδειγμένης εμπειρίας και συντονισμού έργου εφημερίας που κανείς γενικός ιατρός στην Κέρκυρα δεν διαθέτει.
Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου
- Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ανεξάρτητου ΤΕΠ στο νοσοκομείο.
- Την καλούμε άμεσα να ορίσει υπεύθυνο λειτουργίας του ΤΕΠ.
- Την καλούμε άμεσα να στελεχώσει το τμήμα με το προσωπικό που έχει προσληφθεί για το σκοπό αυτό.
Είναι προφανές επίσης ότι για την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, η διοίκηση εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει προχωρήσει στη συνένωση των δυο παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου ώστε να μην υπάρχει κατασπατάληση εφημεριών ιατρικού προσωπικού.

Η συνεχόμενη τακτική των υπευθύνων του νοσοκομείου να παραπέμπουν τα προβλήματα στα συνήθη θύματα δηλαδή τους ειδικευόμενους και τους γενικούς γιατρούς σε καμιά περίπτωση δε θα γίνει αποδεκτή από εμάς.

Για το ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας
       Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Αντιπρόεδρος
Μαρκάτης Λευτέρης                                                             Φοίβος Κακαβίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.