Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Επικίνδυνες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας. Θα ενδιαφερθεί κανείς πριν να είναι αργά;;



Κέρκυρα 23/8/2015

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα ΚΥ του νησιού μας. Η δυσκολία στις προμήθειες είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αφού είναι αδύνατο για μικρές μονάδες με ένα ή το πολύ δυο άτομα γραμματειακή υποστήριξη να πραγματοποιήσουν προκηρύξεις προμηθειών υγειονομικού υλικού.
Το αποτέλεσμα είναι τα ΚΥ να λειτουργούν χωρίς υλικά για βασικές ανάγκες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο ΚΥ Αγίου Αθανασίου για παράδειγμα δεν υπάρχουν εδώ και καιρό γάντια, συσκευές ορού, σκεπάσματα για τις εξεταστικές κλίνες, επίδεσμοι ούτε για δείγμα, ενώ η επίδεση των τραυμάτων γίνεται με χαρτοταινία του εμπορίου….Υλικά καθαριότητας έχουν να εμφανιστούν από 8μήνου ενώ το χαρτί για τη συνταγογράφηση στα φάρμακα το αγοράζουν οι ασθενείς ρεφενέ…

Το αποτέλεσμα είναι αφενός η κατασπατάληση πόρων, αφού για απλή εξέταση ασθενών ανοίγονται αποστειρωμένα γάντια με 10πλάσιο κόστος, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης συσκευές ορού με σταγονομετρητή με πολλαπλάσιο κόστος από τις απλές, αλλά και πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αφού δεν υπάρχει η ροή στην έγχυση που χρειάζεται σε κάποια επείγοντα περιστατικά.

Για την υγιεινή στο χώρο εργασίας ισως με την κατάσταση θα έπρεπε να ξεσικωθούν πρώτιστα οι ασθενείς, αν σκεφτούν ότι ένα παιδάκι που κρύωσε, ξαπλώνει στο ίδιο κρεβάτι που νωρίτερα έγινε καθαρισμός κατακλίσεων από έναν ηλικιωμένο, ή που έπεσαν αίματα από ένα τροχαίο, ή όταν σκεφτούν ότι η τουαλέτα που θα χρησιμοποιήσουν για να δώσουν ούρα για εξέταση θα είχε να απολυμανθεί επί μήνες εάν τα υλικά δεν τα αγόραζαν οι εργαζόμενοι...

Το επείγον πλέον όμως είναι ότι ακόμα και οι ακριβές λύσεις τελειώνουν εντός των επομένων ημερών. Ταυτόχρονα δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα σύναψης άμεσων προμηθειών, πόσο μάλλον προμήθειας υλικών, ενώ το νοσοκομείο δηλώνει πλήρη αδυναμία κάλυψης έστω και με δανεικά υλικά, έχοντας τα δικά του προβλήματα..
Ακούει κανείς υπεύθυνος.;;;;

Για το ΔΣ της ένωσης ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Αντιπρόεδρος
    Μαρκάτης Λευτέρης                                                                       Φοίβος Κακαβίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.