Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Σοβαρές ελλείψεις υλικών στα κέντρα υγείας του νομού

Τεράστιο αλλαλούμ επικρατεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του νόμου. Το διοικητικό πέρασμα των κέντρων υγείας από τα νοσοκομεία στις υγειονομικές περιφέρειες είναι απαραίτητο σκαλί για την αυτονόμηση και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχει φέρει όμως τεράστιες λειτουργικές δυσκολίες.

            Οι αλλεπάλληλες αντικρουόμενες εντολές της απερχόμενης διοίκησης της υγειονομικής περιφέρειας, έφεραν την κατάσταση σε σημείο διάλυσης. Οι αποφάσεις για τις προμήθειες υλικών, τα λειτουργικά έξοδα, την εφημεριακή αποζημίωση των ιατρών ανατρέπονται συνεχώς. Έτσι λειτουργικά τη μια μέρα οι μισές υπηρεσίες ανήκουν στην υγειονομική περιφέρεια και την επόμενη επιφορτίζεται το νοσοκομείο με τις διαδικασίες διεκπεραίωσης. Οι υπάλληλοι και των 2 υπηρεσιών από την άλλη πλευρά δηλώνουν τη μια αναρμόδιοι και την επόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω μειωμένου προσωπικού.

Το αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εξάντληση μέσα στο τελευταίο τετράμηνο όλων σχεδόν των ήδη ελάχιστων αποθεμάτων  υλικού. Ευτυχώς δε πρόκειται για υγειονομικό υλικό καθώς σε αυτό δε σταμάτησε ποτέ η προμήθεια από το νοσοκομείο (έστω και με τις συνηθισμένες περικοπές) με χρέωση πλέον στην Υ.Πε. Όμως δεν αρκεί μόνο υγειονομικό υλικό για να λειτουργήσει μια μονάδα υγείας…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσκολίας στις προμήθειες είναι ότι στο κέντρο υγείας Αγ. Αθανασίου τελευταία στιγμή έγινε προμήθεια οξυγόνου, καθώς τα αποθέματα στις φιάλες τελείωναν και η σύμβαση της υγειονομικής περιφέρειας με τον προμηθευτή ήρθε μόλις την προηγούμενη Πέμπτη. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στα υπόλοιπα απαραίτητα υλικά.
Αναλώσιμα εκτυπωτών και χαρτί Α4 για συνταγές και παραπεμπτικά δεν υπάρχου εδώ και 2 βδομάδες. Στα Περιφερειακά ιατρεία η συνταγογράφηση γίνεται με δωρεά χαρτιού από τους τοπικούς συλλόγους και το δήμο, ενώ για την ώρα στο ΚΥ Αγ. Αθανασίου, το μεγαλύτερο του νομού το χαρτί το βάζουν ρεφενέ κάθε μέρα όσοι έρχονται να γράψουν φάρμακα.. Υλικά καθαριότητας έχουν εξαντληθεί προ πολλού και η καθαριότητα γίνεται με νεράκι….
Όσο για τα εργαστήρια, που είναι απαραίτητος πυλώνας για τη μείωση της δαπάνης του δημοσίου για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά και στηρίζουν ουσιαστικά τη λειτουργία ενός κέντρου υγείας, ώστε να μη χρειάζεται τα επείγοντα να φτάνουν στο νοσοκομείο δε γίνεται λόγος.. Σε όλα τα κέντρα υγείας του νομού δεν λειτουργούν καθώς έχουν μείνει χωρίς αντιδραστήρια…

Υπάρχουν ευήκοα ώτα αρμοδίων;;;

Το ΔΣ της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.