Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Το λειτουργικό λουκέτο στο ΚΥ Αγίου Μάρκου και η συνολική διάλυση των κέντρων υγείας της βόρειας Κέρκυρας δια χειρός Γρηγορόπουλου.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                            Κέρκυρα 25/11/2014


Με την τακτική του διοικητή του νοσοκομείου Κέρκυρας για τις μετακινήσεις γενικών ιατρών στο νοσοκομείο της περιοχής το ΚΥ Αγίου Μάρκου καταρρέει. Μετά και τις τελευταίες διοικητικές εξελίξεις η παραμονή μόνο ενός ιατρού γενικής ιατρικής ενός παθολόγου (που και αυτός αναμένεται να συνταξιοδοτήθει μέσα στο 2015) στο ΚΥ. Είναι προφανές ότι ένα ΚΥ δεν είναι δυνατό να λειτουργεί με μόνο ένα η δυο ειδικευμένους ιατρούς καθώς και αυτοί λόγω των εφημεριών και των αντίστοιχων ρεπό μετά από 24ωρη εργασία, λείπουν έκαστος τουλάχιστον 7 μέρες κάθε μήνα, ενώ υπάρχουν και οι άδειες που κάθε εργαζόμενος δικαιούται.
Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται στο ΚΥ Αγίου Αθανασίου όπου οι 5 μόνιμοι γιατροί μετακινούνται ταυτόχρονα πέρα από το νοσοκομείο (δια χειρός Γρηγορόπουλου) ταυτόχρονα με αποφάσεις του υπουργείου και στο πρώην ΙΚΑ/νυν ΠΕΔΥ της πόλης, αλλά και για την κάλυψη των κενών στα διαπόντια νησιά και σε όλα τα περιφεριακά ιατρεία (από τα οποία ο διοικητής του νοσοκομείου έχει επίσης αποσπάσει τους αγροτικούς ιατρούς στο νοσοκομείο). Η κατάσταση στον Άγιο Αθανάσιο σώζεται οριακά λόγω της πρόσκαιρης παρουσίας 3 ειδικευόμενων, αλλά είναι άγνωστη και εκεί η κατάσταση που θα δημιουργηθεί και σε αυτό το ΚΥ τους επόμενους μήνες.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ τα ΚΥ ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, οι παράνομες μετακινήσεις στο νοσοκομείο που διατάσσει ο διοικητής δεν έχουν ουσία. Αυτό γιατί οι γενικοί γιατροί βάση νόμου δεν έχουν ρόλο σε δευτεροβάθμια ιδρύματα/νοσοκομεία και πολύ περισσότερο σε νευραλγικά τμήματα όπως το τμήμα επειγόντων. Αντίθετα η παρουσία γενικών ιατρών δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, καθώς ο κόσμος βλέπει τις άσπρες ποδιές, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτοί οι γιατροί βάση των νόμων δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Το παράδοξο είναι ότι ο διοικητής αντί να καταλάβει που οδηγεί την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις πράξεις του, βρίσκεται σε άλλη σφαίρα, διατυμπανίζοντας σε συνεντεύξεις του για τεράστιο αριθμό γιατρών στα κετρα υγείας (17 γιατρούς στον Αγ. Αθανάσιο και 7/8 στον Άγιο Μάρκο)
Ξεχνάει φυσικά επίτηδες να αναφέρει ότι από τους 17 γιατρούς που ο ίδιος διατείνεται ότι δουλεύουν στο ΚΥ Αγίου Αθανασίου (12 μόνιμοι στην πραγματικότητα) μόνο οι 5 έχουν διοριστεί στο κέντρο υγείας. Οι υπόλοιποι έχουν διοριστεί σε περιφερειακά ιατρεία ευθύνης του ΚΥ, δηλαδή σε μια περιοχή που καλύπτει το μισό νησί της Κέρκυρας. Αντίστοιχα και στον Άγιο Μάρκο μόνο οι 4 από τους 7 είναι διορισμένοι στο ΚΥ, ενώ οι υπόλοιποι σε περιφεριακά ιατρεία.

Με την ίδια λογική του τσουβαλιάσματος αριθμών θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει ότι αφού το νοσοκομείο έχει 90 ειδικευμένους και 40 ειδικευόμενους γιατρούς περίπου, γιατί δεν βρίσκει 4/5 γιατρούς για τα τμήματα στα οποία εντέλει να μετακινούνται γενικοί γιατροί από τα κέντρα υγείας;;;…
Προφανώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι..
Κανένας δε μπορεί να τσουβαλιάζει ιατρικές ειδικότητες και τεράστιες περιοχές κάλυψης με μπακαλίστικες λογικές που δεν έχουν καμιά ιατρική ουσία.
Κανένας δε μπορεί να βάζει στο ίδιο τσουβάλι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας κατά πως τον βολεύει.
Κανείς δεν μπορεί να οδηγεί στη λειτουργική απαξίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιφέρεια του νησιού, για να παράγει (άγνωστο το τι είδους) έργο στο νοσοκομείο. Κανένας δηλαδη δε μπορεί εντέλει να ασκεί διοίκηση μονάδων υγείας με πρακτικές που διαλύουν κέντρα υγείας και αφήνουν τμήματα του νοσοκομείου χωρίς πραγματική στελέχωση.

Αφού δε το καταλαβαίνει αυτό ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου, ας το καταλάβουν όσοι τον διορίσαν σε αυτή τη θέση, απομακρύνοντας τον πριν να είναι αργά για την παροχή δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα.

Το Δ.Σ. της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ ν.ΚέρκυραςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.