Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Όταν οι αρμόδιοι βαφτίζουν επιτυχία την αποσάρθρωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Κέρκυρα.





Δελτίο τύπου


Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας προπαγάνδας εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου που προσπαθεί να βάψει τα μαύρα-άσπρα, θεωρώντας επιτυχία, την προκήρυξη εκ μέρους του υπουργείου 8 θέσεων επικουρικών ιατρών για το νοσοκομείο της Κέρκυρας στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών.
Θα ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι εάν κάτι τέτοιο ανέτρεπε τα δεδομένα της υποστελέχωσης που βασανίζει το νοσοκομείο, όμως η αλήθεια απέχει πολύ.

Κατ’ αρχή να διευκρινίσουμε πως οι όποιες κινήσεις του διοικητή, για τη διεκδίκηση αυτών των θέσεων ξεκίνησαν μετά την κατακραυγή από πλευράς της ΕΓΕΣΥΚ για την προκήρυξη μόνο 2 θέσεων επικουρικών τον περασμένο Απρίλιο, όταν στην ίδια προκήρυξη, άλλα νοσοκομεία αντίστοιχων νησιωτικών περιοχών είχαν λάβει 15 θέσεις επικουρικών ιατρών (π.χ. Ρόδος). Γεγονός που άφηνε πλήρως έκθετο τον διοικητή για τις μέχρι τότε πράξεις του.
 
Είναι χαρακτηριστικό καθώς στις 5 από τις 8 θέσεις δεν έχουν ακόμα προσληφθεί οι ιατροί, ότι το νοσοκομείο έμεινε κατακαλόκαιρο, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, εξαιτίας των παραλείψεων του διοικητή.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι για το τμήμα των επειγόντων δεν έχει ζητηθεί καν θέση από τη διοίκηση (όταν αλλά νοσοκομεία όμοιων πληθυσμιακά περιοχών όπως η Λαμία, έχουν καταφέρει στις ίδιες προκηρύξεις να λάβουν 4 επειγοντολόγους ώστε να στελεχώσουν το ΤΕΠ). Αυτό καθώς μάλλον ο διοικητής  κρίνει ως επαρκείς του γενικούς ιατρούς που μετακινεί από τα δυο μόνο κέντρα υγείας της βόρειας Κέρκυρας, αφήνοντας ανενόχλητους (γιατί άραγε;) τους ιατρούς του 3ου ΚΥ του νησιού καθώς και τους παθολόγους του νεοσύστατου ΚΥ αστικού τύπου, που επί του παρόντος δεν εφημερεύουν πουθενά.

Είναι προφανές ότι για τον διοικητή του νοσοκομείου η παραβίαση πληθώρας νόμων που αφορά τη συγκεκριμένη μετακίνηση δεν έχει καμιά σημασία, όπως επίσης και ότι τοποθετεί γιατρούς που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα του νοσοκομείου, αφήνοντας ακάλυπτη την περιφέρεια με εικόνα διάλυσης ειδικά στα κέντρα υγείας και τα περιφεριακά ιατρεία του Βορρά του νησιού.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα των επικουρικών, αναλύοντας την “Επιτυχία” του διοικητή μας:

Μόνο η θέση του πνευμονολόγου είναι νέα θέση στο νοσοκομείο (για το πρόσκαιρό διάστημα των 12 μηνών) και ήταν το ελάχιστο απαραίτητη, καθώς οι 3 υπάρχοντες πνευμονολόγοι κάθε μήνα κάνουν 10 εφημερίες. Σε αντιστάθμισμα το νοσοκομείο χάνει όμως μια θέση παθολόγου που στο προηγούμενο διάστημα έμεινε κενή και δεν καλύφθηκε από επικουρικό ιατρό στις προκηρύξεις αυτές.

Όλες οι υπόλοιπες θέσεις που προκηρύχθηκαν σε καμιά περίπτωση δεν έφεραν περισσότερο προσωπικό από το υπάρχον στο νοσοκομείο. Απλά κάλυψαν (και με καθυστέρηση μηνών) μερικά από τα κενά που δημιουργηθήκαν μέσα στο 2014 στο νοσοκομείο μας.
Συγκεκριμένα: Οι 4 από τις 8 (Νευρολόγος, Νευροχειρουργού, Καρδιολόγος, Χειρουργός) αποτελούν απλά επαναπροκυρήξεις θέσεων επικουρικών ιατρών που το νοσοκομείο ήδη είχε και έληξε η σύμβαση τους.
Οι υπόλοιπες αποτελούν πρόσκαιρη κάλυψη τρυπών που δημιουργήθηκαν μετά την παραίτηση γιατρών του νοσοκομείου (Παθολόγος) ή την παύση ενασχόλησης του αιματολόγου με τις χημειοθεραπείες μετά τον πρόσφατο έλεγχο του ΣΕΥΥΠ που καταδίκαζε στο πόρισμα του την πρακτική αυτή (Παθολόγος ογκολόγος). Ενώ ακόμη μια (ΩΡΛ) καλύπτει απλά την άδεια κύησης που έλαβε ιατρός του νοσοκομείου και ως εκ τούτου της θέσης της, που παρέμεινε κενή.

Με λίγα λόγια ο διοικητής και το υπουργείο βάφτισαν ως τεράστια επιτυχία την κάλυψη του νοσοκομείου για 12 μόνο μήνες με το προϋπάρχων προσωπικό. Άφησαν κατακαλόκαιρο το νοσοκομείο με τεράστιες ελλείψεις (καθώς από τις 8 θέσεις μονο 3 καλύφθηκαν έγκαιρα). Να μην ξεχνάμε πάντα πως μιλάμε για έκτακτο προσωπικό (12μηνη σύμβαση) και όχι μόνιμες προσλήψεις.

Αναμένουμε ως εκ τούτου την ίδια περίοδο του χρόνου την αντίστοιχη επόμενη ανακοίνωση της διοίκησης με την τεράστια επιτυχία, να επαναπροσλάβει τους ίδιους που θα έχουν λήξει οι συμβάσεις τους ως τότε.

Ξέρουμε φυσικά, ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει εάν δεν ξεσηκωθούν και οι πέτρες για μια ακόμη φορά και ξυπνήσουν από τον ύπνο του δικαίου τον διοικητή του νοσοκομείου μας, ώστε να διεκδικήσει το αυτονόητο....

Το Δ.Σ. της ένωσης ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.