Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο τύπου

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ
http://egesykerkyra.blogspot.gr/
email : egesyk2014@gmail.com
τηλ.επικ. 6949023458 / 6947839146

Τμήμα επειγόντων νοσοκομείου Κέρκυρας: Ώρα μηδέν

Εδώ και 6 μήνες έχουμε δώσει στη δημοσιότητα συνεχόμενα δελτία τύπου για την κατάσταση του τμήματος επειγόντων του νοσοκομείου. Όσο όμως και αν οι παροικούντες στο νοσοκομείο γνωρίζουν, όσο και αν η ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας δημοσιοποιεί, φαίνεται πως κανενός δεν ιδρώνει το αυτί σε αυτό το νησί. Οι ελλείψεις όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει αλλά πολλαπλασιάζονται.

Παρότι εδώ και 5 χρόνια η διοίκηση όφειλε να έχει προχωρήσει βάση του οργανογράμματος του νοσοκομείου στη σύσταση και στελέχωση αυτόνομου τμήματος ΤΕΠ, ακόμα και τώρα δεν ενδιαφέρεται καθόλου για κάτι τέτοιο. Τουναντίον επιμένει να έχει το τμήμα αποδυναμωμένο, συνεχίζοντας να κρατά αποσπασμένους σε άλλα τμήματα, 2 γιατρούς που έχουν προσληφθεί από το υπουργείο για το τμήμα επειγόντων.

Ταυτόχρονα και ενώ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την Υγειονομική περιφέρεια επικουρικό ιατρικό προσωπικό για τα επείγοντα δεν έχει ούτε καν υποβάλλει αίτηση για τη προκήρυξη θέσεων στο τμήμα επειγόντων. Για άλλα τμήματα του νοσοκομείου βέβαια που επίσης είναι στο κόκκινο, έλαβε συνολικά 10θέσεις επικουρικών ιατρών μέσα σε 6 μόλις μήνες.

Στην λογική της παρουσίας λευκής μπλούζας, άσχετα με το αν αυτή μπορεί να βοηθήσει σε νοσοκομειακά επείγοντα, προφανώς κινούνται οι απόψεις της διοίκησης για τις ελλείψεις ιατρών. Έτσι ο χώρος των επειγόντων συνεχίζει επί του παρόντος να εξυπηρετείται από 2 ειδικευόμενους ιατρούς και έναν γενικό γιατρό για τα επείγοντα της παθολογικής κλινικής.
Με τη συνεχιζόμενη μετακίνηση γενικών ιατρών στα επείγοντα παθολογικής δεν υπάρχει καμία πρακτική ωφέλεια, αφού οι γενικοί γιατροί διά νόμου δεν επιτρέπεται να βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις - καθώς δεν έχουν τέτοιες εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα διαπράττεται το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικής ειδικότητας.
Πόσο δε μάλλον όταν η μετακίνηση αφορά γενικούς ιατρούς στα επείγοντα παθολογικής, μόνο από τα κέντρα υγείας του βόρειου συγκροτήματος. Στα ίδια κέντρα υγείας υπηρετούν όμως και παθολόγοι που δε μετακινούνται. Παθολόγοι υπηρετούν επίσης και στη μονάδα ΠΕΔΥ της πόλης, της οποίας οι ιατροί παρότι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ, εδώ και 8 μήνες δεν εφημερεύουν πουθενά. Παρότι τέτοιες μετακινήσεις θα ήταν τουλάχιστον πιο χρήσιμες για τα επείγοντα της παθολογικής καθώς θα ήταν με ιατρούς της σωστής ειδικότητας (αν και αυτές παράνομες καθότι θα αποδυνάμωναν την πρωτοβάθμια περίθαλψη), ο διοικητής δεν αιτείται στην υγειονομική περιφέρεια αυτές τις μετακινήσεις. Προτιμάει δηλαδή το οξύμωρο. Να στέλνει δηλαδή ένας γενικός γιατρός ένα επείγον περιστατικό από κέντρο υγείας στο νοσοκομείο και εκεί το περιστατικό να αντιμετωπίζεται πάλι από γενικό ιατρό ή ειδικευόμενο.
Η κατάσταση έχει επιπτώσεις στη σωστή λειτουργία του πιο νευραλγικού τμήματος του νοσοκομείου και υποβαθμίζει στην πράξη το νοσοκομείο Κέρκυρας, σε επίπεδο κέντρου υγείας.

Μετά δε και με την αποχώρηση μέσα στον Οκτώβριο τριών επιπλέον ιατρών του νοσοκομείου (μεταξύ των οποίων και ο ένας εκ των 2 νευρολόγων) φαίνεται πως τα εγκεφαλικά, οι ίλιγγοι και λοιπά επείγοντα νευρολογικά περιστατικά, θα εξυπηρετούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων την επόμενη το πρωί από τον μοναδικό πλέον επικουρικό ιατρό νευρολογίας. Αυτό αφού πρώτα θα έχουν μείνει όλο το βράδυ σε ένα κρεβάτι της βραχείας νοσηλείας, χωρίς καμιά νοσηλευτική κάλυψη και με την επιτήρηση ενός γιατρού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ενός ειδικευόμενου που στο μεταξύ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και όλα τα υπόλοιπα επείγοντα περιστατικά.

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού από την άλλη πλευρά παραμένει, αφού για 4 χώρους επείγοντα παθολογικής, χειρουργικής, παιδιατρικής και βραχεία νοσηλεία- υπάρχουν σε κάθε βάρδια μόνο 2 νοσηλευτές. Στο σύνολο στο τμήμα υπηρετούν μόνο 7 νοσηλευτές για 42 βάρδιες κάθε βδομάδα και από αυτούς, μόνο 4 είναι μόνιμοι. Όμως πλέον παρατηρείται το φαινόμενο νοσηλευτές/τριες από άλλα τμήματα να μετακινούνται περιστασιακά, αναλαμβάνοντας πλήρη καθήκοντα από την πρώτη μέρα παρουσίας τους στα επείγοντα, χωρίς να έχουν καμιά εμπειρία και πολύ προσανατολισμό στο χώρο των επειγόντων. Το γεγονός αυτό που προκαλεί φοβερή καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών στα οποία το κάθε δευτερόλεπτο μετράει.
Παρά τη σωρεία εγγράφων της προϊσταμένης προς τη διοίκηση για το επικίνδυνο της κατάστασης, καμιά ενέργεια για την ουσιαστική στελέχωση δεν έχει γίνει.

Τη σκέψη του τι θα γίνει αν σε ένα τέτοιο χώρο προσέλθει κάποιος με συμπτώματα ίωσης Ebola δε θέλουμε να την αναλύσουμε. Η φράση “διαλογή επειγόντων” προφανώς είναι άγνωστη στο διοικητή μας.

Ας το καταλάβουμε έγκαιρα: Το τμήμα επειγόντων θα το χρειαστούμε όλοι στη δύσκολη στιγμή. Είναι το πιο σημαντικό τμήμα του νοσοκομείου και έχει αφεθεί στην τύχη του.

Το παρόν έγγραφο αποτελεί ένα ύστατο κάλεσμα στους πολίτες και τους φορείς αυτού του τόπου να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα που τους αφορά άμεσα και να δράσουν πιέζοντας τη διοίκηση για την αλλαγή των πραγμάτων.

Αποτελεί ταυτόχρονα κάλεσμα στην αρμόδια εισαγγελική αρχή να επιληφθεί της κατάστασης, που ήδη γνωρίζει από παλαιότερες καταγγελίες μας και να ξεκινήσει να αποδίδει ευθύνες εκεί που υπάρχουν, ελπίζοντας ότι και με αυτή την πίεση η διοίκηση θα αναγκαστεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Δευτέρα 20/10/2014
Η γενική συνέλευση της ένωσης γιατρών ΕΣΥ του Γενικού νοσοκομείου Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.